Vicenç Ruiz Gómez

Vicenç Ruiz Gómez es llicencià en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona l’any 1997, on també cursà el tercer cicle d’Arqueologia i Història Medieval del Departament de Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana. L’any 2003, es diplomà en Arxivística, Paleografia i Diplomàtica a l’Archivio di Stato di Roma. Actualment, està elaborant la seva tesi doctoral que té com a objecte la implicació del notariat i la fiscalitat en la consolidació del municipi baixmedieval a Terrassa.

Pel que fa a l’àmbit professional, és arxiver de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona, professor de l’Escola Superior d’Arxivística i Gestió de Documents i subdirector de l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya. La seva vinculació amb Matadepera, però, data del 2004, quan esdevingué arxiver municipal, plaça que ocupà fins a finals del 2008. Des de l’Arxiu Municipal, i en col·laboració amb Iago Otero, coordinà el projecte de recuperació històrica i ambiental Memòries d’una feixa, on també hi participà de manera destacada l’historiador Raül Aguilar.

Especialitzat en història medieval i en edició documental, ha publicat diversos articles de caire històric i arxivístic, així com també ha participat en l’edició del Diplomatari de Sant Pere i Santa Maria d’Ègara, la segona part del qual ha vist la llum recentment, dels dos últims volums dels Dietaris de la Generalitat o del Llibre de Privilegis de Terrassa. Actualment, està treballant en l’edició del Diplomatari de Sant Llorenç del Munt (1100-1230), continuació de la tesi doctoral de Pere Puig.

Referències de l’autor:

Història

  • «Homines de Terracia». Cultura escrita i hegemonia feudal (Terrassa, ca. 950 -1150). Generalitat de Catalunya, Col·lecció Arxius i Societat, núm. 6, 2011.

Edició de textos

  • Els pergamins documentals de l’Arxiu Històric de Protocols de Barcelona. 1142-1500. Volum I, Barcelona: Fundació Noguera (en premsa).
  • Puig, Pere; Ruiz, Vicenç; Soler, Joan; Capellades, Alan, Diplomatari de les esglésies de Sant Pere i Santa Maria d’Ègara.Terrassa, 1203-1291, Barcelona: Fundació Noguera, 2012.
  • Sans i Travé, Josep Maria (dir.), Dietaris de la Generalitat, vol. X. Barcelona:      Generalitat de Catalunya, 2008.
  • Sans i Travé, Josep Maria (dir.), Dietaris de la Generalitat, vol. IX. Barcelona:      Generalitat de Catalunya, 2006.
  • Cardellach, Teresa; Puig, Pere; Ruiz, Vicenç; Soler, Joan, Llibre de Privilegis de la vila i terme de Terrassa, 1228-1652, Barcelona: Fundació Noguera, 2006.
  • Puig, Pere; Ruiz, Vicenç; Soler, Joan, Diplomatari de les esglésies de Sant Pere i Santa Maria d’Ègara.Terrassa, 958-1207, Barcelona: Fundació Noguera, 2001.
  • Cardús i Florensa, Salvador, Ordinacions de bon govern de la batllia de Terrassa, 1299-1625. Introducció i edició crítica a cura de Vicenç Ruiz i Gómez, Barcelona: Fundació Salvador Vives i Casajuana, 2000.
Articles

Arxivística i gestió de documents

Història

Història ambiental

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s