Raül Aguilar Cestero

Raül Aguilar Cestero és llicenciat en Història Moderna i Contemporània per la raul b&nUniversitat Autònoma de Barcelona, i doctor en Història Comparada, Social, Política i Cultural. Forma part del GREF (Grup de Recerca de l’Època Franquista)  i, des de la seva fundació, del CEFID (Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica). Actualment, està finalitzant el màster en Arxivística i Gestió Documental de l’ESAGED (UAB).

En referència a Matadepera, en Raül Aguilar ha publicat un important treball que omple el buit existent en referència a la història de Matadepera entre 1931 i 1983, exceptuant alguns treballs puntuals. Memòries d’una feixa. La urbanització d’un poble pagès de la regió de Barcelona (Matadepera, 1931 – 1983) és fruit d’un projecte es va iniciar als volts de l’any 2006, amb la intenció d’estudiar els canvis entesos com a històrics (polítics, econòmics i socials) i el seu reflex en la història ambiental. Un enfocament original amb rigor científic i compromís social, amb la intenció de crear una col·lecció de fonts orals i fer un buidatge de documentació històrica del segle XX. En resum, la recuperació de la memòria històrica del poble de Matadepera.

Grup de persones enmig d'una vinya. AMMAT, 731. Col·lecció Miquel Ballbé i Boada, s/d, autor desconegut.

Grup de persones enmig d’una vinya. AMMAT, 731. Col·lecció Miquel Ballbé i Boada, s/d, autor desconegut.

La investigació la portà a terme amb la col·laboració del aleshores arxiver de Matadepera, Vicenç Ruiz, i l’ambientòleg Iago Otero. Els resultats foren anteriors a la publicació del llibre: editats a la revista Terme, del Centre d’Estudis Històrics de Terrassa i l’Arxiu Comarcal del Vallès Occidental; un article a la revista Estudis d’Història Agrària; o articles en revistes internacionals, com ara Ecological Economics.

La Matadepera republicana, la revolució i guerra civil al municipi, el franquisme i les seves conseqüències, els canvis en els usos del sòl i el creixement urbà dispers, la Transició i l’arribada de la democràcia. Aquest llibre ja es pot considerar una obra de referència en el camp de la història del municipi, però no només es tracta d’un llibre d’història: és un exercici democràtic de recuperació de la memòria d’un poble que permet, en paraules del propi autor, que “els ciutadans sapiguem d’on prové la nostra societat i debatem democràticament cap a on ens agradaria que caminés en el futur”.

Actualment, i paral·lelament a la finalització dels seus estudis arxivístics, en Raül Aguilar continua investigant sobre la formació i consolidació dels moviments socials durant el franquisme i la Transició. En paraules del propi Raül: “en concret, sobre la formació del moviment ecologista a Catalunya durant la Transició, un tema sobre el que espero publicar algun article properament“.

Referències de l’autor:

  • De la postguerra a la transició democràtica, 1939-1975. A La Casa de Maternitat i Expòsits (pp. 119-196), Montserrat Carbonell, direc.
  • El despliege de la Universitat Autònoma de Barcelona entre 1968 y 1973: de fundación franquista a motor del cambio democràtico en Catalunya. Revista CIAM núm. 10. Universitat Carlos III, 2007.
  • La Inspecció de Treball. 100 anys al servei de les polítiques socials. Consell de Treball de la Generalitat.
  • Quan les espardenyes trepitjaren la Universitat. Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, 2008.
  • Estudi de la simbologia franquista de Catalunya del Memorial Democràtic.
  • Base de dades i diccionari Catalunya durant el franquisme.
  • Exposició al Memorial Democràtic sota el títol Els símbols de Franco.
  • Exposició permanent al Museu de la Batalla de l’Ebre de Gandesa.

Bloc de l’autor:
La memòria revoltada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s