La Declaració Universal sobre els Arxius

Sense documents, difícilment podríem commemorar un mil·lenari, ja que la memòria històrica requereix d’aquesta font primària que és la producció documental. Els arxius, siguin administratius o històrics, no són un invent contemporani, ni una necessitat actual: són una realitat existent durant pràcticament tota la història de la humanitat, amb menys o més visibilitat i recolzament per part de les institucions públiques del moment. Les pràctiques de l’arxiver són una constant que ens han permès conservar el nostre llegat documental, un patrimoni que, quan aquesta disciplina (ciència per alguns) ha estat absent, sovint s’ha perdut.

Els pergamins de l’anomenat Diplomatari de Sant Llorenç del Munt són un exemple del fet que, sense arxius i arxivers, avui dia potser no tindríem coneixement d’aquella data d’un 10 d’agost del 1013. Els propis arxivers del monestir, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, arxivers i historiadors que han treballat els documents com Pere Puig i Ustrell… Tot ens porta a un fet únic, i és la importància de la gestió de la memòria escrita.

Capses d'arxiu

El passat dilluns 25 de desembre, el Ple municipal de l’ajuntament de Matadepera va adherir-se a l’anomenada “Declaració Universal sobre els Arxius”. Anteriorment, el 3 de juny, ho havia fet el Parlament de Catalunya, a instància de l’Associació d’Arxivers – Gestors de Documents de Catalunya. Són diverses les administracions i institucions que, avui, ho han fet o ho estan fent.

L’adhesió es fa d’acord amb els objectius bàsics de promoció de les bones pràctiques en l’exercici de les funcions d’arxiu i gestió de documents, i la preservació i difusió del patrimoni documental del municipi de Matadepera, tant en l’àmbit públic com en el privat. Podeu llegir el text complet de la declaració al següent enllaç:

Declaració Universal sobre els Arxius

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s