Comença la Festa Major del Mil·lenari

Avui és 29 d’agost i, com és habitual, celebrem la Festa Major del poble. Com que, a més, commemorem el Mil·lenari de Matadepera, aquesta Festa Major adquireix una rellevància poc habitual.
Com és ben conegut, les festes majors (i altres festes anuals) sorgiren com a festes religioses, o en derivaren d’aquestes. Els oficis solemnes eren els actes centrals, dedicats per exemple al patró de Sant Joan, com també foren el nucli d’origen d’altres celebracions (festes de Sant Sebastià). Amb el temps, s’afegiren les orquestres, els balls, el ciclisme, les caminades, i tot tipus d’activitats. I, fruit d’un segle XX de grans canvis i inestabilitat; de república, guerra i dictadura, fins i tot la Festa Major de Matadepera patiria modificacions, retallades i d’altres vicissituds. Però allò que es mantingué és el sentit d’una Festa Major: la unió d’un poble.

Acta del Ple de 1913

Acta del Ple de 1913

Consulta el programa de Festa Major de 1931

Consulta el programa de Festa Major de 1931

Fa cent anys, que no mil, els membres del Ple Municipal signaven acta on llegim la confirmació de la seva assistència, com a corporació, a la Festa Major els dies 29 i 30 d’agost. Una Festa Major, com ja sabeu, força més curta i humil que l’actual, centrada (com ja hem dit) en els actes religiosos. Molt diferent a la Festa Major de 1931, en plena Segona República, on desapareixen els acte de caire religiós i es deixa pas a les sardanes, el futbol, els concerts i els balls. I el descobriment d’una placa a nom de Francesc Macià, a una plaça del poble.
Podeu consultar aquest programa seguint l’enllaç a la dreta:

Finalitzada la guerra, l’any 1939 Matadepera celebra una Festa Major on els actes religiosos tornen a tenir gran importància, tot i que els concerts, balls, futbol i d’altres activitats es mantenen. Oficis, misses i processions destaquen en un programa on, pel que sembla, no hi havia lloc per les sardanes.

Primera pàgina del programa de 1939

Primera pàgina del programa de 1939

Segona pàgina del programa de 1939

Segona pàgina del programa de 1939

A l’Arxiu Municipal de Matadepera hi trobareu els programes de Festa Major dels anys: 1931, 1935, 1939, 1944, 1950, i de 1953 fins a 2013. A més de documentació pròpia de la gestió de les festes majors: bàsicament, pressupostos i factures. Trobareu algun dels primers programes penjats a la secció web de l’Arxiu:

http://www.matadepera.cat/arxiu

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s