El document de donació del 10 d’agost de 1013

Avui fa mil anys que els comtes Borrell i Ermessenda van signar un document de Animació del logo del Mil·lenaridonació de diverses terres al monestir de Sant Llorenç del Munt, entre les quals trobem l’alou de Matadepera. La data fou un 10 d’agost de l’any 1013, i mil anys desprès hem pres aquest document com la fita inicial d’aquesta història.

Segons sigui la seva naturalesa, els documents contenen un seguit de valors que van des dels judicials, fiscals o administratius, als més purament patrimonials, testimonials o històrics. Dia rere dia, podem comprovar la importància dels documents a l’hora de documentar l’activitat d’un ens públic, d’un patrimoni privat, o fins i tot d’un estat. Aquesta activitat, com ara el fet d’una donació de terres a un futur monestir per configurar un territori, ens permet testimoniar mil anys desprès un episodi clau de la nostra història.

Un 10 d'agost de l'any 1013

El document de donació al voltant del qual gira la celebració d’aquest Mil·lenari, va ser transcrit per Pere Puig i Ustrell al llibre “El monestir de Sant Llorenç del Munt sobre Terrassa. Diplomatari dels segles X i XI”. La transcripció es va fer a partir d’una còpia del segle XII, conservada a l’Arxiu de la Corona d’Aragó (document núm. 148. ACA, pergamins de Sant Llorenç del Munt, 1, 65). A més, hi consten dues còpies més: una còpia autèntica del 20 d’octubre de 1708, també dipositada a l’ACA; i una al monestir de Bellpuig de les Avellanes.

Imatge del document de 10 d'agost de 1013

Escriu en Pere Puig a la pàgina 821 un regest del document que diu així:
Ramon, comte i marquès, la seva esposa Ermessenda, comtessa, i llur fill Berenguer, donen a la casa de Sant Llorenç, Santa Maria i Sant Miquel, situada dalt la muntanya de Sant Llorenç, l’alou anomenat Matadepera, l’alou anomenat Mur, l’església de Sant Esteve situada a la muntanya esmentada, els delmes, primícies i oblacions de Matadepera i del molt Paderçà, i drets en un molí del terme de Castellar, i ofereixen la casa de Sant Llorenç a Déu, a fi que quedi constituïda com a monestir.”

Seguidament, fa una descripció molt acurada del pergamí en els seus aspectes tècnics i també en relació al seu origen. Perdut l’original del 1013, aquest document del segle XII s’ha de considerar una còpia simple d’aquell, que ens permet conèixer fets com que la datació del document original coincidia amb la festivitat de Sant Llorenç, “i que l’acte de donació i el document foren realitzats davant la porta del monestir del Munt” (pàg. 823).

També destaquem, encara que sigui com a curiositat, el ball de dates que s’ha donat en diversos autors, prèviament al treball d’en Pere Puig. Per començar, a la còpia del 1708 es va transcriure erròniament l’any, de manera que aquells autors que només consultaren aquesta, caurien en un error de datació. La confusió més habitual era datar-ho el 1014, però diversos autos han donat altres dates com ara el 940 o el 1005.

A continuació reproduïm un extracte del pergamí, les primeres línies, extret directament del llibre abans esmentat. La resta del document, en cas que esteu interessats en consultar-ho, ho podreu trobar a les pàgines 823-825 del citat llibre.

Extracte del document núm. 148. ACA, pergamins de Sant Llorenç del Munt, 1, 65

Extracte del document núm. 148. ACA, pergamins de Sant Llorenç del Munt, 1, 65

Per acabar, us recomanem que consulteu les següents entrades del bloc, que us donaran una panoràmica més acurada i àmplia del fet d’aquest Mil·lenari:

Resum històric des de la donació del 1013 fins al present

Fundació del monestir de Sant Llorenç del Munt

El logo del Mil·lenari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s