El programa de Festa Major i l’auca del Mil·lenari

Del 29 d’agost al 2 de setembre, celebrem la Festa Major de Matadepera. L’habitual programa de Festa Major ja es pot trobar a diversos edificis municipals (Casal de Cultura, Ajuntament, Casal de la Gent Gran i les piscines), a més d’alguns comerços. Com sempre, es tracta d’un recull d’aquells actes festius i culturals que ompliran les festes (i que aniran més enllà del 2 de setembre, en alguns casos), però també d’un recull d’articles d’entitats i col·laboradors de tota mena.

Programa de Festa Major de 1962

Programa de Festa Major de 1962

Els primers programes de Festa Major constaven d’una introducció sota el nom castellà “pórtico” (el que avui dia seria la salutació de l’alcalde/ssa), sense signar o bé signat per la comissió de Festa Major. A partir de l’any 1961, ja tenim el “pórtico” signat per part de l’alcalde i, a més a més, unes paraules de la comissió (l’habitual “salutació”).

La resta del programa era la relació d’actes i anuncis de comerços tant de Matadepera com de Terrassa. L’any 1962, per exemple, es diferenciava el programa religiós (processó, ofici solemne, misses, …) de la resta de la programació (projeccions de cinema, audicions de sardanes, exposicions d’art, partits de futbol, balls i concerts, a més del festival infantil que es feia habitualment).

Programa de Festa Major de 1973

Programa de Festa Major de 1973

L’any 1970, amb en Miquel Ballbé i Boada com a alcalde, el programa de Festa Major creix amb col·laboracions: un article històric sobre Matadepera i una “Oda a Matadepera” de Joan Camps i Coma. El de 1973 ja tenia 36 pàgines, amb un bon grapat de col·laboracions (per exemple, un article sobre bolets d’Antoni Garcia Sellarès, conegut com el “Pintoret”), i molta poesia (que serà habitual durant molts anys, amb noms com ara Jaume Grané, Joan Camps i Coma o Joan Busqueta “Nasi”).

A partir d’aquest moment, el programa de Festa Major creix fins a avui dia, on tenim 144 pàgines, on prop de seixanta s’han dedicat a les col·laboracions. Trobem textos de la Banda de Matadepera, de la Gent Gran de Matadepera, els Nopotsermentida, DAMA, AIUMA, Els Nois de Matadepera, o particulars com en Pintoret o Mn. Manel Ametller.
milenari

A més del programa, s’incorpora l’auca del Mil·lenari: amb text de l’arxiver Joan Comàsolivas Font i amb dibuixos de l’Eduard Torres “Edi”. Es tracta d’un pòster desplegable que podeu penjar allà on hi faci més goig.

Auca del Mil·lenari

Auca del Mil·lenari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s