Fundació del monestir de Sant Llorenç del Munt

Ens explica en Pere Puig i Ustrell (https://milenarimatadepera.wordpress.com/els-noms-rera-la-investigacio-historica/pere-puig-i-ustrell/) que el document de 10 d’agost del 1013, del que ja hem parlat, tenia com a finalitat que l’esglèsia de Sant Llorenç del Munt es convertís en un monestir que hauria de seguir la regla benedictina. Així doncs, la fundació del monestir benedictí de Sant Llorenç del Munt es coneix per aquest document.

Sembla ser que “l’església de Sant Llorenç del Munt ja existia des de molt abans, i una prova és el nom de la muntanya, que en el segle X ja consta com a “muntanya de Sant Llorenç” (primer testimoni: un document del 973), nom que devia provenir de l’església que hi havia al cim del massís”. Sembla ser que a l’església hi residia una petita comunitat “que devia seguir alguna regla monàstica d’època visigòtica i l’origen es pot remuntar al segle VI, VII o VIII”.

Finalment, en Pere Puig ens explica que el “1013 s’instaura el monestir benedictí, que és la regla monàstica que segueixen tots els monestirs catalans des de l’època carolíngia (a partir de l’ocupació del territori català, al començament del segle IX, per part del regne dels francs)”.

El monestir a La Mola

El monestir a La Mola, pixelat

Com a curiositat, en Pere Puig ens explica que “la muntanya sempre ha tingut el nom de “Sant Llorenç”, amb l’afegit “del Munt” que permetia distingir-la d’altres esglésies. El nom de “La Mola” referit a la muntanya és una tradició de Castellar, Sabadell i potser d’altres llocs, que, segons sembla, l’han adoptat modernament perquè el nom de “Sant Llorenç” és utilitzat en aquests llocs col·loquialment per referir-se al poble de Sant Llorenç Savall. Pròpiament, la Mola és el cingle superior del massís on hi ha l’antic monestir, del qual en queda principalment l’església.”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s